GÅRDEN
Opaker Gård
Velkommen til Opaker. Gårdene Bjerke og Opaker har vært drevet som én driftsenhet siden 1848 da eiendommene ble forent gjennom et giftemål. I dag drives eiendommen som en økologisk regenerativ gård av syvende generasjon av familien etter sammenslåingen.
VISJON OG FORMÅL
Helhet og sammenheng
På Opaker Gård anerkjenner vi forbindelsen mellom alt liv som selve essensen av livskraftenergi. Vi fremmer relasjoner mellom vår dyrkede mark, dyrene og lokalsamfunnet – og styrker en felles forståelse av vår rolle i det større økosystemet.
Regenerativt landbruk
Vi er dedikert til regenerative landbrukspraksiser som gjenoppretter og forbedrer jorden. Ved å prioritere biologisk mangfold og bærekraftig landbruk produserer vi ikke bare næringsrik mat, vi bidrar også til å forbedre helsen til jordsmonnet og styrke artsmangfoldet.
Øko-gjestfrihet
Vårt engasjement for øko-gjestfrihet gir besøkende en opplevelse som respekterer og feirer naturen. Vi ønsker å skape komfortable og minneverdige opphold med minimal negativ påvirkning på miljøet, samtidig som vi styrker din forbindelse til skjønnheten i omgivelsene våre.
Gårdens historie
Landbruk har blitt praktisert i området rundt Opaker siden steinalderen, og navnet "Opaker" kommer fra det norrøne ordet Uppakr, som betyr "høytliggende åker."
På begynnelsen av 1700-tallet ble Opaker sorenskrivergård for Solør og Østerdalen. Både Opaker og nabogården, Bjerke, har vært eid av familien Omsted siden 1829 og strekker seg over hele 18 800 dekar skog, der mye av vår virksomhet foregår.
Siden sammenslåingen av gårdene i 1848 har eiendommen vært drevet som én driftsenhet. Tunet på Bjerke har vært bo- og driftsenhet siden sammenslåingen. Tunet på Opaker har i stor grad stått tomt fram til restaureringen av stabburet og drengestua ble påbegynt i 1994. Den tidligere drikkevannsdammen, Bringsrudtjennet, ble restaurert, og ny gapahuk og en stor lavvo ble bygget for å forbedre gårdens tilbud. Arne Wilhelm Mohn Omsted overtok eiendommen etter sine foreldre i 2005. Han har bidratt med betydelig utvikling og tilført nye dimensjoner til eiendommen.
På 1860-tallet overtok Arne A. Omsted gården og brakte med seg inspirasjon fra sin utdanning i Frankrike og Skottland. Han innførte Ayshire-kyr, Cheviot-sauer og Yorkshire-griser til området. Arne giftet seg med Mary Antoinette Manthey, som tidligere hadde tjent som hoffdame ved slottet i Stockholm. Med tiden vokste Opaker til å omfatte 346 mål dyrket jord, 80 mål eng og et sagbruk ved Agnåa-elven.
Kjersti Rinde Omsted, opprinnelig fra Telemark, er kjent for sin dype kreativitet og lidenskap for utvikling. Med omfattende erfaring og en mangfoldig utdanningsbakgrunn, bringer hun energi og innovasjon til gården. Dedikert til både dyrenes og gjestenes velvære, sørger Kjersti for at besøkende får autentiske, lokale matopplevelser og et komfortabelt opphold. Hennes sterke interesse for matkultur og konseptet mat som medisin har preget gårdens tilnærming til måltider, der gamle kornsorter som emmer og spelt har en sentral rolle i bakverk og med retter inspirert av jordas naturlige ressurser. Bærekraftige praksiser forblir en integrert del av den daglige opplevelsen på gården.
Kjersti Rinde Omsted
Møt Omsted-familien
Arne Wilhelm Omsted
Arne Wilhelm Omsted, den syvende generasjonen i familien, er dedikert til den bærekraftige forvaltningen av jorden. Med bakgrunn innen agronomi, landbruk og skogbruk leder han gårdens ulike driftsområder, fra å stelle markene til å ha tilsyn med den økologiske kornproduksjonen. Arne Wilhelms drøm er å skape en arv for kommende generasjoner, samtidig som han deler norsk kulturarv og bærekraftige praksiser med alle som besøker gården. Hans engasjement for bærekraft strekker seg også til å produsere hjemmelagde julesnacks og sikre at hver gjests opplevelse på Opaker blir minneverdig.
Gårdens historie
Landbruk har blitt praktisert i området rundt Opaker siden steinalderen, og navnet "Opaker" kommer fra det norrøne ordet Uppakr, som betyr "høytliggende jorde." På begynnelsen av 1700-tallet ble Opaker sorenskrivergård for Solør og Østerdalen. Både Opaker og nabogården, Bjerke, har vært eid av familien Omsted siden 1829 og dekker imponerende 18 800 dekar skog, hvor mye av vår aktivitet foregår.
På 1860-tallet overtok Arne A. Omsted gården og brakte med seg innovasjoner fra sin utdanning i Frankrike og Skottland. Han introduserte Ayshire-kyr, Cheviot-sauer og Yorkshire-griser til området. Arne giftet seg med Mary Antoinette Manthey, som tidligere hadde tjent som hoffdame ved slottet i Stockholm. Med tiden vokste Opaker til å omfatte 346 mål dyrket jord, 80 mål eng og et sagbruk ved Agnåa-elven.
Selv om gården opplevde en periode med stillstand på midten av 1800-tallet, begynte en restaurering på 1990-tallet. Låven ble revitalisert, og gamle boliger ble omgjort til beboelsesrom. Den tidligere drikkevannsdammen ble gravd ut og restaurert, og nye elementer som en gapahuk og en stor lavvo ble bygget for å forbedre gårdens tilbud. Den syvende generasjonen, Arne Wilhelm Mohn Omsted, overtok i 2005 og bidro med betydelig utvikling og nye dimensjoner til eiendommen.